Venter i spenning på salgsstart i Euroflex
Oppstart-bedriften Enlink på Stord er klar for å kaste seg på fleksibilitetshandel med Euroflex til høsten.
– Vi er overbevist om at Euroflex vil åpne nye dører for oss. Med fleksibilitetsmarkedet får vi en ny tjeneste og nye inntektsmulighet å tilby våre kunder, sier daglig leder i femmannsbedriften Enlink, Lars Andreas Pedersen.
Foran et 70-talls deltakere på sommerens Stormøte i Euroflex i Kristiansand fortalte han engasjert om den ferske teknologibedriften, som har spesialisert seg på å hjelpe næringskunder å kutte strøm- og nettleieutgifter ved hjelp av smart energistyring. Med egenutviklet software og hardware forutser de bedriftenes framtidige strømforbruk. Man kutter forbruk når strømprisene er på topp og unngår å overskride effekttariff-grensene. I dag nyter rundt 50 bedriftskunder godt av Enlinks teknologi.
– Det koster rundt 45 000 kroner å installere vårt system. Gevinsten i form av lavere strømregning hos våre klunder kan ligge på 100 000 kroner årlig eller mer, sier Pedersen.
Flere kunder
Nå gjør Enlink seg klar til første handelsperiode i prosjekt Euroflex, som starter 1. oktober. Selskapet vil tilby aggregert fleksibilitet i nettområdene til BKK, Fagne og LNett, hvor kundene deres befinner seg. Da vil bedriftskundene også få mulighet til å tjene penger på å tilby fleksibilitet til sitt nettselskap.
– Det blir spennende å komme i gang. Samarbeidet med nettselskapene som kjøper fleksibiliteten vil gjøre oss mer attraktive som tjenesteleverandør, slik at vi lettere kan rekruttere nye kunder, sier Pedersen.
– Vi har store ambisjoner. Innen 2030 regner vi med å kontrollere 300 MW effekt på vegne av våre kunder.
Stor interesse
Enlink var et av flere teknologiselskaper som hadde funnet veien til Kunstsilo i Kristiansand 18-20 juni. Nystartede Neowatt har spesialisert seg på strømstyring i husholdninger, men søker seg også inn mot bedriftskunder. Daglig leder Adrian Larsen fortalte at det ligger store fleksible strømlaster og venter på å bli tatt i bruk.
– Vi ser at det i gjennomsnitt fins 7,5 kW styrbar effekt i en husstand, typisk bereder, varmekabler og elbil. Det betyr at 120 husstander gir 1 MW tilgjengelig effekt, sa Larsen.
Pixii er et batteriselskap som har spesialisert seg på å tilby kraftige batteriløsninger som raskt kan tas i bruk for å håndtere effektproblemer i nettet. For aktører som tilbyr fleksibilitetstjenester til nettselskaper, vil batteri være et viktig instrument. Selskapet skal nå levere en batteriløsning til en skole i Bærum og optimalisere det for salg av fleksibilitetstjenester gjennom Euroflex.