Flere nettselskaper har nå lagt ut kjøpskontrakter for lokal forbrukerfleksibilitet i sine strømnett gjennom Euroflex. Salgsstart er 1. oktober. Foto: Glitre Nett

Millioner å tjene på å selge plass i strømnettet

Strømkunder som sier ja til å være fleksible, kan nå tjene millioner av kroner på å være tilgjengelige i Euroflex-prosjektet de neste seks månedene.

Foreløpig har ingen tilbydere slått til på kontraktene, som skal tre i kraft fra 1. oktober. Det overrasker Rune Hogga i Å Energi Fleksibilitet, som leder Euroflex.

– Vi ønsker å komme i dialog med flere tjenestetilbydere som har forbrukerfleksibilitet tilgjengelig hos sine kunder. De bør gripe denne muligheten til å sikre seg og sine strømkunder en pen fortjeneste, sier Hogga.

Han legger til at disse kontraktene også bør spille inn i forretningscase til aktører som vurderer å investere i batterier.

Kjøpskontrakter for over 200 millioner

Det er nettselskapene Glitre, Elvia og Fagne som har lagt ut kjøpskontrakter på reservasjon av forbrukerfleksibilitet i deler av sine nett hvor de forventer kapasitetsutfordringer. Foreløpig er det lagt ut kontrakter for over 200 millioner for å være tilgjengelig i Euroflex.

For eksempel er Glitre Nett villig til å betale 2,6 millioner kroner til strømkunder og tilbydere som kan frigi inntil 8,5 MW i et bestemt område på spesifiserte tidspunkter de kommende seks månedene. Dersom utkoplingen blir aktivert, betaler strømselskapet i tillegg 15.000 kroner per MWh.

I Lier kommune betaler Glitre Nett 9,4 millioner kroner for retten til å kople ut inntil 30 MW i et bestemt område på spesifiserte tidspunkter de neste seks måneder. I tillegg vil kunden få 15 000 kroner per MWh, dersom reservasjonen aktiveres.

Har du for eksempel 3 MW tilgjengelig de neste 6 månedene, kan du få betalt ca. 900 000 kroner for å være tilgjengelig på noen av disse kontraktene som kalles Longflex. Blir du i tillegg aktivert 20-30 timer i løpet av vinteren, kan du legger på noen hundre tusen til.

Hos nettselskapet Fagne ligger en maksimal kapasitetskontrakt, Max Usage ute på Stord og Karmøy for 2025. Kontraktene ligger åpne og tilgjengelige på nodesmarket.com.

I det avsluttede Norflex prosjektet var erfaringen at nettselskapene fikk tilslag på 20 prosent av kjøpskontraktene. Nettselskapene registrerte at de ikke fikk alt de etterspurte. Derfor går de bredt ut i forespørselen i områder de ser nettutfordringer.

Mer i vente

Euroflex-prosjektet varer ut 2026, og kontraktene som ligger ute nå, gjelder i hovedsak den første handelsperioden på seks måneder. Og det kommer mer. Euroflex ønsker at det skal være sammenhengende handel ut 2026 for å sikre forutsigbarhet. Prosjektets mål er at markedsbasert lokal forbrukerfleksibilitet blir «business as ususal» fra januar 2027 i Norge.

– Vi har ingen tid å miste i arbeidet med å frigjøre mer plass i nettet. Et viktig mål er å skape forutsigbarhet for at nettselskapene kan kjøpe fleksibilitet i markedet når de trenger den, og at tjenestetilbydere får varige inntekstrømmer fra salg av lokal fleksibilitet, sier Hogga.

Det vil bli lagt ut flere kontrakter på handelsplattformen nodesmarket.com i dagene og ukene som kommer. Både Tensio, Lnett, Linja og BKK jobber med saken.

Publisert:
09
September
,
2024